Boomwortels cvo tiny
9 jun t/m 8 sep 2024

Het gevoel van steen

Reliëfs en sculpturen in natuursteen

In zijn atelier ‘Pierre Juste’ vervaardigt beeldhouwer Cor van Oosterhoud unieke beelden. Op ambachtelijke wijze kapt hij met hamer en beitel beelden uit natuursteen. Atelier Pierre Juste, vrij vertaald Atelier 'de juiste steen’ streeft naar het vastleggen van een persoonlijke uitstraling in steen en een natuurgetrouwe weergave van het ontwerp.

De kunstenaar werkt hierbij met verschillende steensoorten, die ieder een eigen aanpak vereisen.

In rood marmer kunnen fijne details worden uitgewerkt terwijl ruwe stukken zandsteen uit de Vogezen met kleine bewerkingen omgevormd kunnen worden tot reliëfs van bloemmotieven. De kunst is om te ervaren en te voelen welke steen welke bewerking nodig heeft.

Kip cvo tiny

Van jongs af aan heeft Cor van Oosterhoud een fascinatie voor de flora en fauna, voor de natuur in al haar schoonheid. Hij heeft ervaren dat natuursteen zich uitstekend leent voor het vastleggen van die schoonheid.

‘In steen gevangen; het onbuigzame met zachte hand bewerken tot zover de beitel reikt. Bovendien de zachtheid in de harde materie vormen die voor ogen staat. Dat is de regelrechte uitdaging in samenspraak met de steen; aftasten, voeling en één met de natuur.’

Cvo portret ©Dolph Cantrijn

Foto: Dolph Cantrijn

Cor van Oosterhoud heeft zowel de Gerrit Rietveld Academie als de Natuursteen opleiding gevolgd. Deze verschillende disciplines hebben zijn pad gevormd en stellen hem in staat creativiteit te combineren met ambachtelijk vakmanschap. Hij woont in het historische Grave en heeft een werkplaats in Uden.


Deel dit