t/m 16 september 2018

Lichter dan lucht, los van de aarde

Ballonvaart van 1783 - heden

Dit jaar is het 235 jaar geleden dat op 21 november 1783 voor het eerst de mens zich aan de zwaartekracht wist te ontworstelen. 

Dat gebeurde met een heteluchtballon bedacht en gebouwd door de gebroeders Montgolfier uit Annonnay in Frankrijk. Deze weliswaar kortstondige ballonvaart, en die er kort daarna volgden, leidde prompt tot een hype.
Het publiek was enthousiast. En niet alleen in Frankrijk, maar ook in Engeland en de lage landen. Sensatie alom en de ballonvaart inspireerde menig kunstenaar tot bijzondere uitingen, in de literatuur, amusement en het bevorderde natuurlijk ook de wetenschap. Die rage duurde maar liefst tot het begin van de vorige eeuw.

Dichterbij: ballonvaart en Grave zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus vind al voor de negende keer het kleurrijke en veelbezochte ballonfestival plaats.

Genoeg redenen voor het Graafs Museum om een tentoonstelling rond het thema ballonvaren te organiseren. Vanaf 26 mei is een uitgebreid overzicht te bewonderen van wat de ballonvaart de afgelopen twee eeuwen teweeg- en voortgebracht heeft. Er zijn unieke objecten te bewonderen die nog niet eerder in het openbaar te zien zijn geweest. De tentoonstelling omvat historie, techniek, cultuur en curiositeiten.

Keramiek was een geliefde ondergrond voor het afbeelden van luchtballons.

De hype die na de eerste ballonvaarten ontstond was werkelijk ongekend. Alles waarop ook maar een ballon kon worden afgebeeld kwam ervoor in aanmerking: kleding, meubels, tabaks- en snuifdozen, wandborden, waaiers, keramiek, boeken, etcetera. U komt het allemaal tegen. In het Graafs Museum is o.a. een prachtige waaier van het huis Duvelleroy te zien alsmede een porceleinen théière met een geschilderd ballontafereel, gesigneerd: H. Pierson.

Voor groepen is het mogelijk begeleiding en uitleg te krijgen van een ervaren ballonvaarder. Op afspraak kunnen groepen ook een presentatie bijwonen over het thema ‘Ballonvaren op Antieke Waaiers’. Zowel voor groepsbegeleiding als voor de presentatie graag van tevoren een afspraak maken!

Deel dit