Museum nieuwe stijl 

Museum 

Het Stadsmuseum Grave wil het Graafs cultureel erfgoed belichten voor een breed publiek en een belangrijk knooppunt zijn voor toeristen die de stad komen bezoeken. Daarnaast biedt het museum plek voor hedendaagse verhalen in de vorm van wissel exposities.

We vertellen op een eigentijdse manier het verhaal   over de indrukwekkende geschiedenis die achter ons ligt.

Een manier die de bezoeker van nu aanspreekt en met name, de bezoeker van buiten Grave. In de jaren die volgden na de uitbouw van 2011 hebben wij opnieuw veel geleerd: over wie onze bezoekers zijn, wat ze willen en nodig hebben. Wij willen graag in hun behoeften voorzien en zodoende het historische Grave en haar omgeving nog meer en beter op de kaart zetten. Om deze redenen is het museum in 2020/2021  heringericht. 

De eerste stap was de nieuwe verlichting die de gewelven van het uit 1688 stammende deel (Poortzaal) van het museum prachtig laat uitkomen. 

Vanaf nu vertellen we  het verhaal van Grave in twee delen.
In de Poortzaal  is o.a. de ontwikkeling van de vesting en het verhaal van de vele belegeringen (die de stad het predikaat 'meest belegerde stad van Nederland' opleverde) te volgen. In de Middenzaal duiken we in de geschiedenis van Grave en zijn bewoners aan de hand van bijzondere prenten, opgegraven aardewerk, gebruiksmateriaal, wapens, schilderijen, foto's en nog veel meer. Ook de architectuur van Grave komt aan bod.

In de Ton Hamers zaal  zijn er wisselende hedendaagse exposities.  Elke drie maanden of vaker, tonen we bijzondere objecten, schilderijen en/of  foto's. 

Werken aan het Kroonwerk

De grote maquette in het Stadsmuseum Grave  is voor menig stadswandeling het startpunt. De geschiedenis van de vestingstad Grave is mooi te zien als je de miniatuurstad goed bekijkt. Maar bij de vestingwerken hoort ook het Kroonwerk Coehoorn. 

Het Kroonwerk staat al langer in de belangstelling.
Inmiddels is het Kroonwerk ook als onderdeel in de Zuiderwaterlinie benoemd.

De Stichting Menno van Coehoorn heeft plannen om het Kroonwerk nog meer in het landschap zichtbaar te maken. Kroonwerk Coehoorn ligt aan de andere kant van de rivier de Maas. 

 De  uitbreiding van de maquette met het Kroonwerk Coehoorn.

Deel dit