Educatie

Schoolprogramma’s: een pakket voor docenten

voor 2021/2022

Het Stadsmuseum Grave heeft een groot en gevarieerd aanbod voor scholen. Ongeveer 1.200 schoolkinderen van zowel basis- als voortgezet onderwijs maken nu al gebruik van ons uitgebreide aanbod van projectgerichte scholing. Niet alleen scholen uit de gemeente Grave maar o.a. ook uit Mill, Zeeland, Nederasselt, Reek en Oeffelt komen het museum en de stad Grave bezoeken.

Wij betrekken scholieren op een aantrekkelijke manier en op hun eigen niveau bij geschiedenis en cultuur.

Heel veel scholen werken tegenwoordig bij Wereld Oriëntatie met Jeelo (Je eigen leeromgeving). Van de 12 onderwerpen over aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek, kunstzinnige oriëntatie, leefstijl en burgerschap, EHBO en verkeer heeft de werkgroep Educatie van het Stadsmuseum Grave er meerdere uitgewerkt die aansluiten op de bestaande kerndoelen. Dit bieden wij ook aan in het museum. 

Bij een bezoek aan een school bespreekt een medewerker van de werkgroep Educatie de doelen met de leerkrachten. Wij bieden ondersteuning op maat in het museum of we komen naar de scholen toe. Verder geven we rondleidingen en workshops, en maken we de kinderen bekend met het onderaardse gangenstelsel van de stad Grave. Ook nemen we groepen kinderen mee naar de kazematten bij de brug over de Maas, die als museum zijn ingericht.

De werkgroep Educatie bestaat uit de stadsarcheoloog en mensen met ruime onderwijservaring. Heeft u een idee voor of een vraag over een ander schoolproject? We helpen u daarbij. Bekijk hier het Educatie Kunst- en Cultuuraanbod.

Wat is het je waard?

Augustus / september 2021

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden gewone mensen voor moeilijke keuzes. In oorlogstijd kan een keuze grote gevolgen hebben. Het afwegen van dilemma’s staat centraal in het project Wat is het je waard?

De werkgroep Educatie heeft samen met Erfgoed Brabant Academie lesmateriaal gemaakt waarbij Graafse, historische gebeurtenissen uit de oorlog dichtbij gehaald worden. 

Het project is geschikt voor groep 7/8 van het basisonderwijs en klas 1/2 van het voortgezet onderwijs.

Archeologische tuin

Archeoloog in een dag

Ook een dagje archeoloog zijn? Bij ons kunnen kinderen leren hoe je opgravingen doet. De Archeologische tuin ligt pal naast het museum.
Met een hesje aan en een troffeltje en een kwast in de hand, mogen ze de tuin ‘afgraven’. Sommige vondsten mogen zelfs mee naar huis genomen worden. Initiatiefnemer is de aan het Graafs Museum verbonden amateur archeoloog Martin Koolen.

Bezoek de Archeologische tuin én het Stadsmuseum Grave o.l.v. een gids:
Kosten: € 40,- Geschikt voor groep 1-8.
Duur: voor groep 1-4: ± 1,5 uur | voor groep 5-8: ± 2,5 uur

Deel dit

Stadsmuseum Grave

St. Elisabethstraat 10a
5361 HK  Grave
(0486) 47 59 48
info@stadsmuseumgrave.nl

Volg ons op Facebook

Entree

Volwassenen €4
Museumkaart, Vrienden van en jongeren tot 18 jaar gratis

Groepen van 6  of meer €3,- pp

Het museum is rolstoeltoegankelijk

Openingstijden

wo t/m vr 12 uur-16.30 u
za + zo 13–16.30 u

Daarnaast voor groepen en rondleidingen op afspraak en aanvraag

Reservering alleen voor groepen van 10 of meer

Pers & reserveren

Voor inlichtingen of beeldmateriaal, en aanvragen voor rondleidingen:
info@stadsmuseumgrave.nl
(0486) 47 59 48