Winkel

Van speciale uitgaves bij tentoonstellingen tot stratenboeken en thema-wandelingen: je vindt het in onze museumwinkel. Informatief of leuk als cadeau! Bestel online of kom eens kijken tijdens openingsuren in het museum.

Bridge Eleven is Ours

€ 15,00

De bevrijding van Grave, een strategisch belangrijke schakel in de uitvoering van Operatie Market Garden.

Dit unieke boek bevat een een nauwgezette reconstructie van de militaire acties, van de voorbereiding tot en met de succesvolle bevrijding van Grave, persoonlijke verslagen van de bevrijders, originele gevechtsrapporten die een uniek beeld geven van de operatie, verslagen van ooggetuigen van inwoners van Grave en Nederasselt en gedetailleerde kaarten waarop de militaire bewegingen te volgen zijn

Productinformatie

Formaat  240 x 270 x 11 mm
Pagina’s 120
Full color
Tweede druk
Softcover
Rijk geillustreerde met origineel beeld uit 1944
Auteurs Cees Vos, Jan Timmermans, Hanneke van Dreumel, Leon Vankan
Taal  Nederlands

Zij die vielen...

€ 14,00

Inwoners van de gemeente Grave, gevallen door oorlogsgeweld tijdens de tweede wereldoorlog.

‘Zij zullen pas echt sterven als zij vergeten zijn’, dat is de gedachte achter dit boekje. Een boekje met de namen en korte levensbeschrijvingen van de oorlogsslachtoffers in onze gemeente. Gesneuveld bij gevechtshandelingen, vermoord in een concentratiekamp, omgekomen bij een bombardement; wij willen hen die ons ontvielen in herinnering houden.

Productinformatie

Formaat  205b x 210h
Pagina’s 36 selfcover
Full color
Geïllustreerd 
Auteur Jan Timmermans
Taal  Nederlands

De canon van Grave – Graafs Museum

De canon van Grave

€ 15,00

Tienduizend jaar geschiedenis van de gemeente Grave. Vanaf de ijstijd tot de dag van vandaag. De canon van Grave bestaat uit vijftig korte verhalen over belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen. Vijftig vensters die zicht geven op het roemrijke verleden van Grave. In dit boek vind je wat elke inwoner van de Gemeente Grave zou moeten weten over geschiedenis en erfgoed in zijn eigen omgeving.

Spannende verhalen, ontroerende verhalen, ongelooflijke verhalen. Historisch verantwoord en prachtig in beeld gebracht met beeld materiaal dat nooit eerder te zien was. De canon is verdeeld in 10 tijdvakken uit de nationale geschiedenis. Als lezer krijgt je niet alleen zicht op het verhaal van Grave, maar ervaar je ook welke rol Grave en haar kerkdorpen in de Brabantse en de nationale geschiedenis hebben gespeeld. 
De canon is geschikt voor jong en oud en is tevens beschikbaar als luisterboek.

De teksten van de Graafse vensters zijn ook te lezen op regiocanons.nl de overkoepelende website voor provinciale, regionale en lokale canons in Nederland. 

Productinformatie

Formaat  240 x 270 x 16 mm
Pagina’s 160
Oplage 3.000
Hardcover
Geïllustreerd
Auteurs 23
Taal  Nederlands
ISBN  9789021021713
Verschenen  maart 2018

Achtergrondinformatie

De Canon van Grave is een boek met vijftig korte teksten, de zogenaamde vensters, rijk geïllustreerd met foto's en kaarten, die zicht geven op de wording van het gebied dat nu de gemeente Grave vormt.

Over Grave valt veel te vertellen en daarom heeft de projectgroep keuzes moeten maken. Op basis van de nationale canon is gezocht naar lokale voorbeelden. Tevens zijn vanuit Grave gebeurtenissen, personen en objecten beoordeeld op hun lokale en nationale betekenis. Zo wordt de priester en humanist Erasmus uit de Nationale Canon, vervangen door de Graafse arts en humanist Jan Wier, strijder tegen onverdraagzaamheid en de heksenvervolging. De Graafse Hampoort die tot de top 100 UNESCO-monumenten in Nederland behoort, heeft vroeger deel uit gemaakt van de gordel van vestingwerken waarmee de jonge republiek na 1678 haar zuidgrens trachtte te beschermen.

De projectgroep 'Canon van Grave' heeft de inhoud van de canon bepaald. Daarbij zijn de heemkundekringen en het BHIC betrokken. De projectgroep bestond uit mensen met kennis van de Graafse geschiedenis, met schrijfervaring en met ervaring in het onderwijs. Drieëntwintig deskundigen hebben uiteindelijk de vensters geschreven. Het zijn: Hans Alkemade, Rien van den Brand, Henk Buijks, Harm Douma, Frans Ekstijn, Joop Ekstijn, Toon Ermers, Kees Goossens, Frank Haans, Tom Hamers, Harrie Hendriks, Joep van Hoof, Martien Koolen, Wout van Kuilenburg, Leny van Lieshout, Marilou Nillisen, Harrie Opsteegh, Herman Peters, Jan Timmermans, Judith Toebast, Leon Vankan, Ben Verhaaren en Frans Wouters

Het eindresultaat van hun werk is prachtig lees- en kijkboek dat tegelijkertijd goed leesbaar en ook wetenschappelijk verantwoord is en is voorzien van vele illustraties, waarvan het grootste deel nooit eerder werd getoond. 
Het geheel werd prachtig vormgegeven door Niel-Jan Weijsters en Karin Kooij.

Om het boek extra toegankelijk te maken is het voorzien van een uitgebreid register.

Naast het boek is er ook (voor hetzelfde bedrag) een gesproken versie op daisy-schijf verkrijgbaar. Deze schijven zijn alleen in het museum of via e-mail te koop. Als u deze schijf op een PC of notebook wilt afspelen hebt u een hulpprogramma nodig. Het betreffende hulpprogramma heet AMIS, is gratis, 39,1 MB groot en te downloaden via: AMIS.

Museumcahiers

In de reeks van A5 museumcahiers belichten we specifiek Graafse historische onderwerpen. Inmiddels zijn er tien brochures verschenen die in het Museum te verkrijgen zijn.

1 - De tijdelijke militaire begraafplaats in Grave 1944-1947
2 - Veldwachter Beuvink te Escharen: Verzet in uniform (1940-1944)
3 - Graafse jongens naar Indië (2 delen)
4 - Militaire kazernes in de Graafse binnenstad (2 delen)
5 - Luitenant-kolonel Ad Kanters (1910-1987)
6 - G.W. Lovendaal (1847-1939) (2 delen)
7 - Louis Ficq (1885-1945)
8 - De legendarische vlucht van de ‘Snip’ (2 delen)
9 - Zij die vielen...
10 - De joodse gemeente in Grave

Deel dit