Het Graafs KazemattenMuseum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in twee rivierkazematten.
In kazemat noord vindt u informatie in woord en beeld over de situatie op 10 mei 1940 en wat er tijdens de voorafgaande mobilisatie en bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in Grave gebeurde.
Deze kazemat werd in 1936 voor 19.650 gulden (€ 8.917) gebouwd naar een ontwerp van de Dienst der Genie in Nijmegen en behoort tot het type 'B'.
De buitenmaten van het gebouw zijn 6.5 x 5.7 meter. De muren zijn van gewapend beton en hebben een dikte variërend van 80 tot 150 cm. Dak en fundering zijn 80 cm dik.
De kazemat telt twee verdiepingen en is op de bovenste voorzien van schietgaten die konden worden afgedekt met 6 cm dikke pantserplaten.
De bewapening bestond uit een 5 cm PAG-kanon (vervaardigd door machinefabriek Hembrug) en een zware watergekoelde mitrailleur type M'08.16 Schwarzlose, kaliber 7.9 mm.
Tot de verovering door de Duitsers in 1940 was deze kazemat onder de verantwoordelijkheid van het Korps Politietroepen, waarvan een ca. 70 man sterk detachement gelegerd was in een barak aan de Elftweg, Grave. De kazemat werd permanent bemand door ca. 9 man.
Kazemat Zuid licht de bevrijding van Grave op 17 september 1944 toe. Die dag werden honderden parachutisten van de 82e Airborne Divisie op de noordelijke Maasoever gedropt. Daarvan had het 504e Parachute Infantry Regiment als taak het veroveren van de Maasbrug.
Deze kazemat, die behoort tot het type B werd in 1936 gebouwd naar ontwerp van de Dienst de Genie in Nijmegen.
De bouwkosten voor dit 3 verdiepingen tellende verdedigingswerk bedroegen 22.200,- gulden (€ 10.074). Op de onderste verdieping bevond zich een stroomaggregaat en werden munitie en springstof opgeslagen. Het aggregaat leverde stroom o.a. voor de pomp die de afvoer van de schadelijke kruitdampen en gassen tijdens het schieten verzorgde.
Voor de mitrailleur waren per kazemat ca. 5.000 patronen beschikbaar.
Verder was er een munitievoorraad voor het PAG-geschut van 480 patronen, waarvan 50 stuks in de rekken bij het kanon. Het gebouw was verder voorzien van een munitielift, telefoon en een periscoopaansluiting. De periscoop is alleen nooit geleverd.
Beschildering
Deze kazemat (en ook andere) was oorspronkelijk voorzien van een beschildering die tot doel had de vijand te misleiden. Een syteem daarvoor was door dhr. Schilderman vastgelegd. Hij had een bureau dat de voorstellen voor de camouflage uitwerkte van alle daarvoor in aanmerking komende kazematten. Op basis van zijn visie, zijn de schijnschietgaten zo contrasterend mogelijk geschilderd (dus wit naast donkergrijs en zwart). In de schijnschietgaten zijn loopmonden geschilderd. Een en ander moest er zo uitzien dat de schaduwen van de echte schietgaten werden gemaskeerd.
Deel dit