Lezing

Geurt Franzen - Moord en doodslag

maandag 25 april 2022

Aanvang: 19:30 uur
Locatie: Bibliotheek Grave

gaat Geurt Franzen, journalist, columnist en schrijver, in de bibliotheek van Grave uitgebreid in op een aantal ernstige criminele zaken die zich voor hebben gedaan in het Land van Cuijk, grofweg tussen 1800 en 1940. Het vergrootglas legt hij vooral op incidenten die voor de rechter eindigden omdat er iemand zwaargewond raakte of om het leven is gekomen.

Vaak, zo zal tussen de regels doorklinken, hebben ook de daders medelijden verdiend. Armoede, ongelijkheid of alcoholmisbruik lag ten grondslag aan een ernstig vergrijp. Franzen zal vertellen over een broedertwist die uit de hand loopt; schoten op het woonwagenkamp; een soldaat die overlijdt na een dodemansrit, een kermisreiziger die een ruzie met een revolver beslecht; een bakker die het kind dat hij bij zijn bediende verwekt heeft ‘verdoezelt’ en ook over een crime passionele in de zuivelfabriek.

Om te voorkomen dat de bezoekers van de lezing slapeloze nachten overhouden, zal hij de ‘zware gevallen’ afwisselen met luchtige vertellingen over kleine vergrijpen. Zoals de diefstal van een bijenkorf, het gestuntel van valsemunters, smokkelaars en kruimeldieven. Uiteraard en niet in de laatste plaats passeren de Graafse ‘delinquenten’ de revue. 

De lezing is een samenwerking tussen het Stadsmuseum Grave en BiblioPlus.

Deel dit