HarrieGerritz 200723 5516r crop
17 mrt t/m 26 mei 2024

Land inZicht

Harrie Gerritz | Schilderijen en sculpturen

Beeldend kunstenaar Harrie Gerritz legt zich al meer dan veertig jaar toe op het weergeven van zijn favoriete landschap, het rivierengebied Land van Maas en Waal. In het museum toont Gerritz zowel schilderijen als sculpturen, waaronder nieuw werk uit 2024.

Wolken boven boomformaties, boerenhekwerken of kerkgebouwen: het landschap blijft hem dierbaar en is een belangrijke inspiratiebron. Contouren van een kerkgebouw, een toren, een hekwerk of een burcht. Zijn gestileerde beeldtaal is direct herkenbaar.

In de loop der tijd wordt dit vertrouwde domein steeds meer een landschap in gedachten.

HarrieGerritz 230425 0059

Gerritz zet een gevoelssfeer neer, een weergave van zijn herinneringen en belevenissen. De boven de werkelijkheid getilde landschappen lijken van heldere eenvoud. Toch voel je als kijker dat elke lijn en ieder kleurvlak de bezieling van de kunstenaar weergeeft. 

HarrieGerritz 180515 0893

Harrie Gerritz met een van zijn geliefde vormen: een torenspits. Foto: Picture Productions. 

‘Kunstenaar zijn betekent dat je van de morgen tot de nacht, van de lente tot de winter met je werk bezig bent als de drijfveer van het bestaan. Ik wacht niet op inspiratie. Ik word wakker en denk: ik wil vandaag iets beleven! Een goed schilderij maken bijvoorbeeld.’ 

In 2021 is een documentaire uitgebracht over Harry Gerritz in de serie ‘Oogmerk’, Gelderse kunstenaarsportretten. In de film volg je de kunstenaar tijdens het ontstaan van het schilderij ‘Wolken boven Zwarte Rivier’ 190 x 120 cm.

Harrie Gerritz geboren en woonachtig in Wijchen (1940) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Zijn werk bevindt zich in collecties in binnen- en buitenland. In 2011 organiseerde het Museum Het Valkhof in Nijmegen een overzichtstentoonstelling. 

harriegerritz.nl

Deel dit