t/m 5 september 2021 

Bevrijding in Grave september ’44

Nieuwe oorlogsfoto’s van Grave

In oktober 2019 kwam Agnes van Leuven – van Strijp naar het Graafs Museum in Grave. Haar vader was Jo van Strijp (1917-1991), geboren in Mill en St. Hubert. In 1921 verhuisde het gezin Van Strijp naar Grave. In zijn vrije tijd deed hij aan fotografie, zowel familiekiekjes alsook diverse andere onderwerpen. Wij wisten niet dat Jo van Strijp aan het einde van de oorlog een fotocamera had en heel veel foto’s had gemaakt in september, oktober en november 1944.

Anderhalf jaar geleden heeft Agnes van Leuven-van Strijp een aantal dozen met “familie-relikwieën” uitgezocht. Daarbij kwam een groot aantal negatieven tevoorschijn van de foto’s, die haar vader tijdens de bevrijding van Grave gemaakt heeft. 

Deze collectie bevat foto’s van Dolle Dinsdag, van de bevrijding van Grave op 17 september 1944, van Amerikaanse paratroopers te midden van de bewoners van Grave, van Canadese soldaten in Grave in de periode oktober-november 1944, van het kaalscheren van acht dames die contacten hadden gehad met Duitse soldaten en tenslotte van de bevrijdingsfeesten in Grave in september 1944 en in mei 1945. Een overgroot deel van deze foto’s is uniek! Ze zijn haarscherp, maar waren wel beschadigd. Met behulp van Photoshop konden we ze goed retoucheren. Al met al is het uniek dat na 75 jaar nog onbekende foto’s over de bevrijding van Grave boven water zijn gekomen en dat ook de maker bekend is: Jo van Strijp!

Deel dit