Tot  25 september 2022 

Botanisch tekenen 

Een tentoonstelling waar 40 leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars afgelopen jaar aan gewerkt hebben: stoepplantjes. Zij presenteren zich samen met de fotografen van de fotoclub De Soos.

KNNV Uitgeverij maakt in samenwerking met de Leidse Hortus er ook een prachtig verzamelalbum van in de stijl van de vroegere Verkade albums. Het kandelaartje van Esmée Winkel prijkt op de voorkant.

Bij het boek worden losse zelfklevende plakplaatjes geleverd. Wie een plantje ziet, plakt het bijbehorende plaatje in, en maakt zo z’n eigen papieren herbarium. Het gebonden boek met harde kaft komt in het voorjaar uit, maar intekenen kan alvast via de website van KNNV Uitgeverij.

Botanisch tekenaar Wapke Coolen: 'Behalve op de tentoonstelling komen 52 van de werken ook in een verzamelalbum in ‘Verkade’ stijl die te koop is in het stadsmuseum.  Zo leuk om te zien dat al deze alledaagse planten, die vroeger onkruid heetten, nu eens een mooi portret hebben gekregen. Ze zijn echt de moeite waard en heel belangrijk voor de biodiversiteit".

De tentoonstelling is georganiseerd door Jacqueline Kok (docent Botanisch tekenen) en Hanneke Jelles (hoofd-educatie at Hortus botanicus Leiden en hoofdredactrice De Tuin in vier seizoenen) universiteitleiden.nl  in samenwerking met Wopke Coolen, botanisch tekenaar en lid van de fotoclub De Soos. De fotoclub De Soos presenteert foto's bij de tentoongestelde tekeningen.

Foto header: Wopke Coolen

Stoepplantjesalbum - in de stijl van de Verkade-albums

Met de tentoonstelling in de hortus  verschijnt een prachtig verzamelalbum in de stijl van de vroegere Verkade albums: ‘Stoepplantjesalbum’ met 52 zelfklevende afbeeldingen van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Wie een plantje ziet, plakt het bijbehorende plaatje in, en maakt zo z’n eigen papieren herbarium. Een leuk cadeauboek voor liefhebbers van tuinieren, planten en botanie.

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Maar ze zijn ook bewoners van de stad of het dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden - het zijn taaie rakkers. En ze zijn belangrijk! Wilde planten die vanzelf in de stad groeien, zorgen voor de afkoeling in de stad en dragen bij aan de biodiversiteit.

Stoepplantjesalbum geeft 52 stoepplantjes een podium, verdeeld over de 4 seizoenen. Elke soort wordt beschreven en illustratoren van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland maakten van elk een prachtige illustratie. Deze illustraties zitten los bij het boek, om zelf in te plakken wanneer je de plant gezien hebt.

Deel dit