tot 20 augustus 2023  

Philip Akkerman

Zelfportretten

Van 26 april tot 20 augustus pakt het Stadsmuseum Grave in de Hampoort uit met schilderijen van Philip Akkerman. Akkerman volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Ateliers ‘63 in Haarlem. Een uitzonderlijke tentoonstelling van een bijzondere kunstenaar.

Philip Akkerman (1957) schildert sinds 1981 uitsluitend zelfportretten. In de afgelopen decennia heeft hij een oeuvre opgebouwd van meer dan tienduizend zelfportretten! Hij is een ambachtsman pur sang, gebruikt slechts drie formaten panelen en werkt alleen met olieverf en tempera. Akkerman werkt zoals de oude meesters, in drie stappen: tekenen, schilderen in donker-licht en vervolgens in kleur. Door elke stap afzonderlijk te benadrukken kregen de oude meesters maximale controle over het resultaat. 

Zijn werk was eerder onder meer te zien in Teylers Museum (Haarlem), de Kunsthal (Rotterdam), Witte de With (Rotterdam) en het Gemeentemuseum in Den Haag. Het grootste aantal schilderijen in een Nederlandse collectie bevindt zich in Museum Voorlinden in Wassenaar. Maar Akkerman exposeerde ook in het buitenland, o.a. in Londen, New York en Parijs. En nu dus in Grave.

Deel dit