Frans Beijer schilderij Evors
Vanaf 30 september 

Frans Beijer, Geknipt voor schilder

Verlengd tot 31 december

Frans Beijer (67 jaar) is geboren in Heteren. Zijn hele leven heeft Beijer getekend. En vanaf 27 september heeft hij nu, in het Graafs Museum, zijn eerste solotentoonstelling: ‘Geknipt voor schilder’. “De serie ‘gewone Graafse mensen’ is een selectie van de portretten die ik de afgelopen jaren gemaakt heb. Een aantal doeken is nieuw. Aan de zijwanden hangt mijn grotere werk. Nu de doeken allemaal in een grote ruimte hangen, geeft mij dat een mooi gevoel, zegt een trotse Beijer.”  

Beijer kiest voor zijn schilderonderwerpen bij voorkeur mensen: “Het onderwerp moet iets met mij doen, ik kies een foto die mij aanspreekt. Waarom ik de voorkeur heb voor een bepaalde foto kan ik niet goed uitleggen, vaak is het de houding of een uitdrukking op het gezicht. De foto verwerk ik op de computer en daarna begint het schilderproces. Ik werk met vlakken, gebruik licht-donkercontrasten, vaak veel sterker dan ze in werkelijkheid zijn”. Het licht-donkercontrast in de schilderijen benadrukt vooral de vorm van het gezicht, de ogen, de neus, de lippen, de kin en het voorhoofd. Een mooi voorbeeld hiervan is het dubbelportret van Cesaria Evora, ook te zien op de poster van het Graafs Museum.

“Vroeger wilde ik reclametekenaar worden, maar dan moest ik naar Sint Lucas in Boxmeer; ik wilde niet uit huis en ben zo het kappersvak ingerold. Ik maakte in de avonden trouwgidsen op en bleef geïnteresseerd in grafisch werk. In het kappersvak kan ik mijn creativiteit voldoende kwijt”, vertelt Frans. John Broes, beeldend kunstenaar en docent, leerde hem in vlakken schilderen. “Die stijl past goed bij mij”. Beijer heeft altijd meerdere schilderijen tegelijk onderhanden; “ik ben soms met drie  of vier dingen tegelijk bezig”. Hij schildert niet voor de verkoop maar laat zijn werk wel graag zien. Eerder hing er in dit museum werk van hem in een tentoonstelling ‘Uit het depot’. Catharinahof in Grave kocht 36 portretten aan. In hun ‘theaterzaal’ hangen er ondertussen zo’n honderd; ‘gewone Graafse mensen’.

Deel dit